<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1637338983186602&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Uw medewerkers belonen zonder extra loonkost? Dat doet u zo!

23 dec 2016, SD Worx

Medewerkers die hard werken, geeft u graag iets extra. De loonkost hoeft daarbij geen belemmering te zijn: er zijn verschillende manieren om uw werknemers netto meer te bieden, zonder extra loonkost. Drie alternatieven op een rijtje.


3_x_optimaal_verlonen.png

 

1.  De klassieker: aandelenopties of warranten

Een populair alternatief voor een loonbonus in cash. Het aandelenpakket biedt een aantal interessante voordelen voor werkgever en werknemer.

Werkgever:

  • U kiest zelf het budget dat u toekent.
  • Aandelenopties vormen een aftrekbare beroepskost.
  • Onder bepaalde voorwaarden is het aandelenpakket vrijgesteld van sociale bijdragen.

Werknemer:

  • Dankzij warrants houdt de werknemer bruto gemiddeld 60% over i.p.v. 40% indien het ‘standaard’ wordt uitbetaald.

2.  De collectieve oplossing: het niet-recurrente resultaatsgebonden voordeel (cao 90)

Dit voordeel wordt uitbetaald wanneer de werknemers van het bedrijf een aantoonbare collectieve doelstelling behalen. Als werkgever moet u de voorwaarden voor deze bonus en de bijbehorende beloning gedetailleerd omschrijven in een bonusplan. Dit plan moet voldoen aan een aantal vastomlijnde criteria en u dient het binnen een bepaalde periode ter goedkeuring voor te leggen aan de overheid.

Het niet-recurrent resultaatsgebonden voordeel is collectief en geldt dus zonder onderscheid voor alle medewerkers van de onderneming.

Meer_netto_geen_stijging_loonkost.png 

3.  Meerwaarde via flexibel verlonen: extra vakantie

Bij deze vorm van verloning worden bestaande extralegale voordelen omgezet in een budget dat iedere medewerker individueel en vrij kan spenderen. Eén van de mogelijkheden daarbij zijn extra vakantiedagen.

De aankoop van vakantiedagen via Flex Income Plan™ is strikt genomen geen vorm van loonoptimalisatie. U creëert meerwaarde en zorgt ervoor dat uw medewerker naar zijn gevoel meer overhoudt aan de bonus. Het voordeel bestaat er immers in dat uw werknemer zelf keuzes kan maken volgens zijn behoeften: ofwel vakantiedagen aankopen ofwel alsnog de nettobonus of een andere verloningsvorm cash uitbetaald krijgen. U bepaalt als werkgever de keuzemogelijkheden. En het belangrijkst:  die extra vakantiedagen hoeven voor u geen kosten met zich mee te brengen aangezien Flex Income Plan™ een budgetneutrale oplossing is.

Behalve extra vakantiedagen biedt flexibel verlonen nog tal van mogelijkheden om meerwaarde te creëren voor uw medewerkers. Denk maar aan (combinaties van) mobiliteitsoplossingen, pensioensparen, abonnementen of goede doelen steunen.

 

Is uw onderneming klaar voor flexibel verlonen?

Doe de test

 

Aan de slag

Geïnspireerd? Bekijk dan zeker ons gratis webinar om met alle info en tips die u nodig hebt om praktisch aan de slag te gaan.

Flexibel verlonen: onze aanpak  Met het Flex Income Plan™ kunnen uw medewerkers hun loonpakket zelf  samenstellen. Zo kunnen ze zelf bepalen welke voordelen ze belangrijk vinden. Maak kennis met Flex Income Plan™ >
De 10 meest gestelde vragen over Flex Income Plan™  Alles wat u moet weten over flexibel verlonen in 10 heldere antwoorden. Lees het artikel >